16 de març 2015

Píndoles, festival organitzat per dues estudiants del Màster en Gestió Cultural de la UB


La  Aina Bujosa i la Giulia Poltronieri, que  han estudiat el Màster de Gestió Cultural de la UB, organitzen el Festival Píndoles - Festival de microteatre fora del teatre. És un festival d’espectacles teatrals de petit format (entre un i quatre actors), en espais reduïts (un aforament de 20 persones) i de curta durada (20 minuts), que es durà a terme els dies 6 i 7 de juny dins un emplaçament únic: l'alberg Mare de Déu de Montserrat, al barri de Vallcarca i el Coll, a Barcelona. Una casa burgesa de principis del segle XX, d'arquitectura modernista i neomoresca.

Actualment estàn en fase de recepció de textos de microteatre (la convocatòria acaba el 5 d'abril). Una comissió formada per Marc Rosich (dramaturg), Jacobo Julio Roger (Dramaturg i director del festival Cabanyal Íntim) i Roger Ribó (actor i dramaturg), decidirà les 7 obres que programarem. La vuitena sortirà del cicle #NanoTeatre que actualment són col·laboradors del festival. Bases de recepció de textos


Coneguem més a L'Aina @AinaBujosa i a la Giulia @giuliapoltro 
L'Aina i la Giulia
les organitzadores del Festival

  • Per què vau cursar el Màster de Gestió Cultural de la UB?
A: Des de sempre he sigut una gran consumidora de cultura, sobretot d’arts escèniques. Venia de la comunicació (vaig estudiar periodisme) i quan vaig tenir clar que el que volia era dedicar-me a la comunicació i gestió cultural, vaig veure en el Màster de Gestió Cultural de la UB la porta d’entrada al sector, aportant-me els coneixements que em mancaven.

G: Venia d’una llarga experiència en organització d’esdeveniments i gestió de projectes en turisme cultural, però em faltaven coneixements de gestió econòmica i tenia ganes d’ampliar la meva experiència en altres àmbits de la cultura. El Màster de Gestió Cultural de la UB em permetia formar-me en aquestes àmbits i acreditar tot el que havia après de forma pràctica amb un títol. 

  • D'on sorgeix la motivació i la idea del festival Píndoles?
L’origen del “Píndoles – Festival de microteatre fora del teatre” és el projecte final de màster de l’Aina. Abans de començar ella tenia clares dues coses: que havia de ser un festival de teatre, i que, posats a dedicar-li tants esforços, havia de basar-se en un projecte real o que tingués moltes possibilitats de fer-se realitat. Per altra banda, l’Alberg Mare de Déu de Montserrat, amb el marit de la Giulia al capdavant, i la Giulia mateixa molt implicada en el dia a dia de l’establiment,  buscava la manera d’optimitzar les possibilitats que ofereix un espai com aquell i programar arts escèniques. Així que des d’un bon començament el projecte es va pensar a mida per l’Alberg.

  • Quines són les principals dificultats que us heu trobat a l'hora d'organitzar el festival?
La principal dificultat és la falta de recursos econòmics. Però ho salvem amb molta il·lusió, esforç i imaginació i també amb l’ajuda que estem rebent per part de molta gent, i no només d’amics! En aquest sentit estem molt agraïdes pel suport que rebut, això no seria possible sense la xarxa de col·laboració que s’ha creat entorn del festival entre sales i gent del sector i les facilitats que ens donen.

  • Alguna anècdota que ens pugueu explicar...
Segur que si ens ho preguntes un cop acabat el festival la llista serà infinita! De moment ens quedem amb la bona acollida que està tenint el Píndoles. Per exemple: No ens ha costat gens trobar les sales que acolliran la gira de les tres micro-obres guanyadores del concurs (seran Àtic22 en el marc del Curts de Teatre, el Círcol Maldà i la Sala Flyhard), al contrari, ens han rebut amb els braços oberts i la col·laboració amb elles està funcionant molt bé. Un altre exemple és l’èxit de la convocatòria de textos breus.
Nosaltres hem cregut amb el projecte des del principi, sabem que el que tenim entre mans és bo i que funcionarà, però la gran rebuda que està tenint ens ha sorprès molt positivament.

  • Quines recomanacions faríeu als alumnes del Màster, com a futurs gestors/productors culturals?
És difícil donar consells quan tot just estem començant. Però si ens hem de centrar en alguna cosa els diríem que aprofitin el màster per crear xarxes. I no només entre el professorat i els professionals que s’aniran creuant en aquest any i mig (que és importantíssim) sinó, sobretot, amb els companys de classe. En aquest sentit ens agrada molt posar d’exemple la nostra promoció (2011-2013), tot i que segurament no és l’única que ha funcionat (així ho esperem!): dos anys després d’haver acabat mantenim el contacte. A través de les xarxes socials ens mantenim informats d’ofertes de feina, novetats al sector, i ens ajudem i col·laborem amb els projectes que anem tirant endavant. Venim d’àmbits i experiències professionals molt diferents, però cadascú, des de la seva perspectiva, aporta el seu granet de sorra. I així és com surten i funcionen els projectes. La col·laboració és bàsica en aquests temps que corren...

No us perdeu el Festival el proper 6 i 7 de juny!
Twitter: @PindolesFest